Digital Marknadsföring

SEO-verktyg

Genom att använda SEO-verktyg för att analysera din webbplats, undersöka konkurrenter och hitta nya sökordsmöjligheter kan du öka din webbplats synlighet i sökresultaten.

POWERED BY SOCIALLITE ME

Genom att använda SEO-verktyg för att analysera din webbplats, undersöka konkurrenter och hitta nya sökordsmöjligheter kan du öka din webbplats synlighet i sökresultaten.

SEO-verktyg finns det gott om, och de är en viktig del av sökmotoroptimering (SEO) när du behöver analysera och förbättra en webbplats prestanda i sökmotorerna. Här kan du lära dig mer om vad SEO-verktyg faktiskt är, varför de är viktiga och hur du kan använda dem för att förbättra din webbplats synlighet på Google och andra sökmotorer.

Vad är ett SEO-verktyg?

Kort och gott är ett SEO-verktyg ett program eller en tjänst som utvecklats för att hjälpa dig som webbplatsägare att analysera och förbättra din webbplats för sökmotorer (Exempelvis Google eller Bing). Dessa kan inkludera allt från system som hjälper dig att hitta passande sökord till analysverktyg som flaggar för tekniska problem på din webbplats och verktyg för länkstrategier.

Varför är SEO-verktyg viktiga?

Att arbeta med SEO utan rätt verktyg är lite som att navigera genom en fullvuxen djungel utan en karta och kompass. De används varje dag för att utforska webbplatsens prestanda, samtidigt som de erbjuder kreativa lösningar för att förbättra din synlighet för att driva mer trafik till din webbplats. Några värdefulla användningar av SEO-verktyg är dels att identifiera sökordsmöjligheter, men också att utforska dina konkurrenters strategier, spåra prestanda över tid och till och med skapa värdefulla länkar som leder trafik till webbplatsen. Med dessa verktyg kan du också spara värdefull tid genom att automatisera vissa uppgifter, som att snabbt skanna igenom webbplatsen för eventuella tekniska fel.

Hur du använder SEO-verktyg

Om du tidigare har sett någon använda olika SEO-verktyg kan det se ganska överväldigande ut. Vad betyder alla siffror? Vad är det här för graf, och varför lyser allt rött? Som tur är finns några steg du kan ta för att börja använda dem för att förbättra din webbplats SEO-strategi, utan att famla runt i mörkret.

 1. Definiera dina mål: Innan du börjar använda SEO-verktyg är det viktigt att definiera dina mål för din webbplats SEO-strategi. Vill du förbättra din webbplats ranking i sökresultaten? Vill du att din webbplats ska prestera bättre på hälsokontroller? Eller vill du se hur dina konkurrenter rankar på dina egna sökord? Beroende på vad du är ute efter kommer du använda olika verktyg, vilket tar oss vidare till nästa punkt.
 2. Välj rätt verktyg: Det finns många olika SEO-verktyg tillgängliga, så det är viktigt att välja det verktyg som bäst passar dina behov. Tänk på vilka funktioner du behöver och vad din budget tillåter. Oavsett vad du vill åstadkomma med ditt SEO-arbete kan du räkna med att det finns ett passande verktyg som kan hjälpa dig på vägen. Lite längre ner i detta inlägg ger vi en kort sammanfattning av några av de allra största SEO-verktygen på marknaden.
 3. Utforska verktyget: När du har valt ett verktyg är det viktigt att lära dig hur man använder det effektivt. De flesta SEO-verktyg kan du hitta djupgående guider och hänvisningar på nätet, antingen Youtube eller på någon annan SEO-inriktad hemsida. Ett annat tips är att inte vara rädd för att leka runt i verktygen. Utforska vad man kan göra, utgå gärna från din egen webbplats och undersök vilka möjligheter som finns. Det är helt klart ett av de bästa sätten att lära sig!
 4. Analysera din webbplats: När du har känt och klämt lite på verktyget kan du börja använda det för att se hur du kan utveckla din webbplats i praktiken. Använd verktyget för att analysera din webbplats och identifiera eventuella tekniska fel eller möjligheter. Du kan också använda verktyget för att undersöka dina konkurrenters webbplatser och få idéer för hur du kan förbättra din egen webbplats.
 5. Sätt upp en handlingsplan: Efter att ha analyserat din webbplats och identifierat förbättringsområden är det dags att skapa en handlingsplan för att ta itu med dem. Prioritera de områden som behöver mest uppmärksamhet och planera hur du ska implementera förändringar.
 6. Fortsätt att utvärdera och förbättra: SEO är inte ett arbete du blir klar med efter en sittning. Sökmotoroptimering handlar om att hela tiden arbeta med och förbättra din webbplats. Det underlättar heller inte att SEO är en ständigt föränderlig disciplin med nya Google uppdateringar och nya best-practise modeller att följa, så det är viktigt att fortsätta utvärdera och förbättra din strategi över tid.

Populära SEO-verktyg

Men vad finns det egentligen för SEO-verktyg, och vilka är värda att spendera tid på att lära sig? Här är fem exempel på populära SEO-verktyg som vi och många andra SEO-specialister dagligen använder i ett löpande arbete.

 1. Google Analytics – Google Analytics är ett gratis verktyg som ger detaljerad information om din webbplats trafik och prestanda. Detta verktyg är användbart för att förstå hur mycket trafik din webbplats får, vilka sidor som är mest populära och hur användare navigerar på din webbplats. Med denna information kan du identifiera områden där du behöver förbättra och optimera din webbplats för att öka trafiken och engagemanget.
 2. SEMrush – SEMrush är ett allsidigt verktyg som ger information om sökordspositioner, konkurrentanalys, backlinks och mer. Detta verktyg kan användas för att identifiera sökordsmöjligheter, jämföra din webbplats med konkurrenter och se hur din webbplats presterar över tid. SEMrush kan också användas för att övervaka vilka länkar som pekar mot din webbplats och identifiera områden där du behöver förbättra din länkprofil.
 3. AhrefsAhrefs är ett annat verktyg för sökordsanalys och konkurrentanalys. Detta verktyg ger detaljerad information om sökordspositioner, konkurrenters backlinks och sökordsmöjligheter. Ahrefs är också användbart för att övervaka din webbplats hälsa och prestanda, inklusive eventuella tekniska problem som påverkar din SEO.
 4. Moz Pro – Moz Pro är en samling av SEO-verktyg som innehåller en sökordsanalysverktyg, en webbplatsgranskare, rankningsövervakning och mer. Detta verktyg kan användas för att identifiera sökordsmöjligheter, granska din webbplats för tekniska problem och övervaka dina rankningar för specifika sökord. Moz Pro ger också en översikt över din webbplats hälsa och ger förslag på hur du kan förbättra din webbplats SEO.
 5. Yoast SEO – Yoast SEO är ett verktyg som är specifikt utformat för WordPress-webbplatser. Detta tillägg ger en grön respektive röd indikator som hjälper dig att optimera din webbplats för specifika sökord. Yoast SEO ger också förslag på hur du kan förbättra din meta-beskrivning, rubrik och andra SEO-element på din webbplats.

Lycka till!

Genom att följa en tydlig handlingsplan och fortsätta att utvärdera och förbättra din strategi över tid kan du se positiva resultat i din webbplats prestanda och trafik. SEO-verktyg kan hjälpa webbplatsägare att förbättra sin SEO-strategi genom att erbjuda information om sökordspositioner, konkurrentanalys, trafikdata och mer. Genom att använda dessa verktyg och planera en handlingsplan kan du identifiera förbättringsområden och optimera din webbplats för att öka din synlighet i sökresultaten.

Share the Post:
GVOMEDIA

Anders Lundquist

Anders har lång erfarenhet inom foto och tv-produktion. När han inte är ute i leriga fält med kameran syns han ofta stå i speakerbåset, skriva manus eller färgkorrigera filmer. När han ska flyga sätter han heder i att fullständigt fylla ett korsord – innan planet lyfter.

Filip Grgin

Filip är ständigt ivrig med att bidra med sitt filmperspektiv. Han har erfarenhet av visuellt berättande som regissör, fotograf och klippare. Filip är väldigt kreativ och sätter bildberättandet i fokus. Han har en omfattande portfolio som demonstrerar originalitet i allt såsom informationsfilm, utbildningsfilm, kortfilm och reklam. Filip har producerat musikvideos som setts mer än 3 miljoner gånger! Han är även en erkänd Ping-Pong mästare… inom familjeturneringarna.

Daniel Henriksson

Daniel har bakgrund som industridesigner, men tyckte det var roligare att göra 3D-filmer om produkterna än att räkna på hållfasthet och släppvinklar. Han kan trolla fram det mesta ur datorn, vare sig det är illustrationer, 2D-animerat eller 3D-renderat. Arbetar främst från kontorshotellet Ready4Work i Halmstad.

Mats Björklund

Mats har gjort film sedan tonåren och det har blivit hundratals filmer genom åren; kortfilmer, reklam, dokumentärer och informationsfilmer, som regissör/producent, reporter, fotograf och redigerare. Mats har även levererat filmer och reportage både till TV 4 och SVT.

Showreel

Sydvästlänken - Elens nya motorväg

Denna film beskriver Sydvästlänken, en ny högspänningsledning med både växelström och likström som sträcker sig 44 mil från Hallsberg till Hurva i Skåne.

Bron över Svindersviken

3D-animation som visar hur bron som förbinder Kvarnholmen med Nacka dras på plats

Dermatrisse

Animerad instruktionsfilm om hur man använder en tandbleknings-produkt

Varbergstunneln

En film som beskriver Västkustbanans nya sträckning under Varberg.

Marieholmstunneln – sänkning av tunneldel

Den första av tre sänkningar av Marieholmstunneln, en ny tunnel under Göra Älv.

Körkort i sommar

Film till Facebook-kampanj för att få körkortselever ska boka prov i god tid.

Har du koll?

Film till Facebook-kampanj för att få körkortselever att förebereda sig inför proven.

Vägen till körkort

Animerad film som går igenom det man behöver veta inför körprov och kunskapsprov.

Mats - Sveriges nya forskningssatellit

Mats är en ny forskningssatellit som ska skickas upp 2019 för att studera atmosfären.

Arlanda-regionen – Navet i Skandinavien

Denna film handlar om gemensamma prioriteringar av nödvändiga satsningar för att enas om en ny långsiktig plan för regional infrastruktur.

Västsvenska Paketet

En film som beskriver de olika delarna i Västsvenska Paketet, en stor infrastruktur-satsning i Göteborgsområdet.

Västlänken – Så minskar vi störningarna

2D-animerad film som tar upp störningar och åtgärder vid byggandet av en ny tågtunnel under centrala Göteborg

Så bygger vi Citybanan

Helt 3D-animerad film som i detalj beskriver det komplicerade byggandet av Citybanans Station Odenplan.

Citybanan (Kortversion)

Kort, visuell film om Citybanan från start till invigning.

Filmen om Citybanan

Slutfilmen som sammanfattar nära 10 års byggtid och dokumentation av Citybanan.

Blixtljuset

Rekryteringsfilm till smedjan Blixtljuset

Kreametern

Tillväxtverket skulle hålla en presentation om en rapport angående kreativa yrkesroller och hur de förändrats i Sverige. Vi gjorde en kreativ animerad film om rapporten.

Digitalisering i Haninge Kommun

Ny avloppstunnel från Bromma

En film som beskriver byggandet av en ny avloppstunnel från Bromma till Henriksdal, där allt avloppsvatten från Stockholm ska renas i framtiden.

Yrkesfilmer

Ny membranteknik i Henriksdal

Getingmidjan - brobyte 2019

Film som beskriver arbetet med bytet av Getingmidjans södra bro under avstängningen sommaren 2019.

Getingmidjan - brobyte 2020

Film som beskriver arbetet med bytet av Getingmidjans norra bro under avstängningen sommaren 2020.

Barnfetma - Den viktiga leken

En av 4 filmer som producerades i samverkan med ett forskningsprojekt om barnobesitas i Region Västernorrland. Filmerna behandlar saker som tallriksmodellen, kosthållning och sötsaker, inköp, motion, skärmtid och hur man kan stötta varandra inom familjen.

JUICE/PEP

Film som beskriver hur rymdsonden JUICE med svenska instrument ombord ska färdas till Jupiter och mäta strålning och analysera de stora ismånarna.

Mats - Sveriges nya forskningssatellit

Grafikreel 2021