Digital Marknadsföring

Ahrefs – Allt du behöver veta

SEO-verktyget Ahrefs - Vad det är, varför det är viktigt och hur kan man använda det för att förbättra sin sökmotoroptimering?

POWERED BY SOCIALLITE ME

SEO-verktyget Ahrefs - Vad det är, varför det är viktigt och hur kan man använda det för att förbättra sin sökmotoroptimering?

Vad är Ahrefs?

Ahrefs är ett av de mest använda SEO-verktygen på marknaden idag. Det är en allt-i-ett lösning för SEO-analys, länkanalys, konkurrentanalys och rankning-spårning. Ahrefs har vuxit till en omfattande plattform för digital marknadsföring, med en mängd olika verktyg som kan hjälpa dig att förbättra din online-närvaro och rangordning på sökmotorer.

Ahrefs grundades år 2010 som ett länkanalys-verktyg, och det var det första verktyget som gav användarna tillgång till omfattande länk-data. Sedan dess har Ahrefs utvecklats och växt till en av de mest använda SEO-verktygen på marknaden idag.

Idag erbjuder Ahrefs en mängd olika verktyg som kan hjälpa dig med sökordsanalys, konkurrentanalys, rankning-spårning, innehållsoptimering, site audits och mycket mer. Ahrefs är känt för sin omfattande länk-data, men plattformen erbjuder också ett brett utbud av andra funktioner som gör det till ett av de mest använda verktygen för SEO-analys.

En av de viktigaste aspekterna av Ahrefs är dess stora databas med data på olika sökord. Genom att använda Ahrefs kan du hitta nya sökord, få information om sökvolym, konkurrensgrad, och övervaka dina positioner på sökmotorer. Plattformen erbjuder också konkurrentanalyser, vilket gör att du kan identifiera vad dina konkurrenter gör rätt och använda dessa insikter för att förbättra din egen SEO-strategi.

Ahrefs är som sagt mest känt för sin omfattande länk-data. Genom att använda verktyget kan du analysera dina externa länkar och identifiera möjligheter för att bygga mer kvalitativa länkar till din webbplats. Ahrefs kan också användas för att övervaka dina konkurrenters länkar och identifiera länkbyggningstaktik som du kan använda för att förbättra din egen ranking.

Varför är Ahrefs viktigt?

Ahrefs är ett av de mest använda verktygen för att förbättra SEO-strategier eftersom det ger användarna en djupgående analys av deras webbplatser och konkurrenter. Det hjälper användare att identifiera svagheter i sin webbplats som påverkar dess synlighet på sökmotorer och ger också värdefull information om deras konkurrenter. Med Ahrefs kan användare hitta nya sökord att rikta in sig på, optimera sina befintliga sökord och även spåra sin rankning på SERP (search engine results page) över tid.

Hur man använder Ahrefs för att förbättra sökmotoroptimering

För att använda Ahrefs effektivt för att förbättra sökmotoroptimering, bör du följa dessa steg:

Analysera din webbplats

När du använder Ahrefs för att analysera din webbplats, finns det flera viktiga faktorer att titta på. Börja med att använda Site Explorer-funktionen, som ger dig en övergripande översikt av din webbplats prestation på sökmotorer.

Du kan se antalet externa länkar, alltså länkar som pekar till din webbplats från andra webbplatser. Dessa länkar är en viktig faktor för att sökmotorer ska förstå att din webbplats är relevant och värdefull, vilket i sin tur kan leda till högre rankning på SERP.

Du kan också se din domänens auktoritet, som mäts på en skala från 0 till 100, och är en indikator på hur trovärdig din webbplats är i ögonen på sökmotorerna. Ju högre auktoritet din webbplats har, desto mer sannolikt är det att sökmotorer rankar den högre.

Toppssidorna-funktionen ger dig också en lista över de mest trafikerade sidorna på din webbplats, vilket kan hjälpa dig att identifiera vilket innehåll som fungerar bra och vad som behöver förbättras.

Slutligen kan du använda Site Explorer för att se vilka sökord som driver trafik till din webbplats. Genom att identifiera dessa sökord, kan du se vilket innehåll på din webbplats som är mest relevant för sökmotorerna och förbättra ditt innehåll på de områden där det behövs.

Genom att använda dessa verktyg tillsammans, kan du få en omfattande översikt över din webbplats prestation på sökmotorer och identifiera områden som behöver förbättras. Detta kan hjälpa dig att optimera din SEO-strategi och förbättra din webbplats synlighet på sökmotorer.

Hitta nya sökord

En av de mest användbara funktionerna i Ahrefs är dess möjlighet att hjälpa dig hitta nya sökord att rikta in dig på. Genom att använda sökordsutforskningsverktyget, kan du hitta sökord som är relevanta för din webbplats och har hög sökvolym, vilket innebär att många människor söker efter dem på sökmotorer.

När du använder sökordsutforskningsverktyget, kan du ange ett sökord eller en fras som är relaterad till din webbplats eller ditt innehåll. Ahrefs kommer då att ge dig en lista över relaterade sökord, inklusive information om deras sökvolym, svårighetsgrad och CPC (kostnad per klick) om du skulle annonsera på sökordet.

Du kan också använda sökordsutforskningsverktyget för att få idéer om innehåll som du kan skapa baserat på sökord som du identifierar. Genom att skapa innehåll som är relevant för sökord med hög sökvolym, kan du öka dina chanser att ranka högre på sökmotorer och locka mer trafik till din webbplats.

Det är också värt att nämna att Ahrefs inte bara ger dig sökordsidéer, utan också ger dig konkurrentanalyser för varje sökord. Du kan se vilka webbplatser som rankar högst för ett specifikt sökord, vilket ger dig möjlighet att analysera deras innehåll och SEO-strategi och använda dessa insikter för att förbättra din egen strategi.

Genom att använda Ahrefs för att hitta nya sökord, kan du optimera ditt innehåll och öka din synlighet på sökmotorer, vilket i sin tur kan leda till ökad trafik och bättre konverteringar.

Spåra din rankning på SERP

Att spåra din rankning på SERP är en av de viktigaste aspekterna av en effektiv SEO-strategi. Ahrefs gör detta enkelt med sin Rank Tracker-funktion, som hjälper dig att spåra din ranking på specifika sökord och övervaka hur dina positioner förändras över tid.

Genom att använda Rank Tracker kan du lägga till de sökord som du vill spåra din rankning på och Ahrefs kommer sedan att övervaka din position på SERP för varje sökord. Du kan också se hur dina positioner förändras över tid, vilket kan hjälpa dig att mäta effekten av din SEO-strategi.

En annan fördel med Rank Tracker är att du kan se dina konkurrenters rankning på samma sökord som du spårar. Genom att övervaka dina konkurrenters ranking, kan du få en bättre förståelse för vilka sökord som är mest konkurrenskraftiga och fokusera din SEO-strategi på de sökord där du har en större möjlighet att ranka högre.

Det är också värt att nämna att Rank Tracker ger dig möjlighet att spåra din ranking på olika sökmotorer, inklusive Google, Bing, Yahoo och Yandex. Detta är särskilt användbart om du riktar dig till en specifik målgrupp som använder en specifik sökmotor.

Genom att använda Ahrefs Rank Tracker kan du övervaka din position på SERP och få viktiga insikter om dina konkurrenters position, vilket kan hjälpa dig att anpassa din SEO-strategi och förbättra din synlighet på sökmotorer.

Slutsats om SEO-verktyget Ahrefs

Ahrefs är ett kraftfullt SEO-verktyg som ger användare möjlighet att optimera sin webbplats och förbättra sin synlighet på sökmotorer. Med dess omfattande verktyg och funktioner, kan Ahrefs hjälpa dig att hitta nya sökord att rikta in dig på, spåra din rankning på SERP och analysera dina konkurrenter. Genom att använda Ahrefs, kan du förbättra din SEO-strategi och öka din webbplats synlighet på sökmotorer, vilket kan leda till ökad trafik och bättre konverteringar. Så om du vill ta din SEO till nästa nivå, är Ahrefs ett verktyg du bör överväga att använda.

Share the Post:
GVOMEDIA

Anders Lundquist

Anders har lång erfarenhet inom foto och tv-produktion. När han inte är ute i leriga fält med kameran syns han ofta stå i speakerbåset, skriva manus eller färgkorrigera filmer. När han ska flyga sätter han heder i att fullständigt fylla ett korsord – innan planet lyfter.

Filip Grgin

Filip är ständigt ivrig med att bidra med sitt filmperspektiv. Han har erfarenhet av visuellt berättande som regissör, fotograf och klippare. Filip är väldigt kreativ och sätter bildberättandet i fokus. Han har en omfattande portfolio som demonstrerar originalitet i allt såsom informationsfilm, utbildningsfilm, kortfilm och reklam. Filip har producerat musikvideos som setts mer än 3 miljoner gånger! Han är även en erkänd Ping-Pong mästare… inom familjeturneringarna.

Daniel Henriksson

Daniel har bakgrund som industridesigner, men tyckte det var roligare att göra 3D-filmer om produkterna än att räkna på hållfasthet och släppvinklar. Han kan trolla fram det mesta ur datorn, vare sig det är illustrationer, 2D-animerat eller 3D-renderat. Arbetar främst från kontorshotellet Ready4Work i Halmstad.

Mats Björklund

Mats har gjort film sedan tonåren och det har blivit hundratals filmer genom åren; kortfilmer, reklam, dokumentärer och informationsfilmer, som regissör/producent, reporter, fotograf och redigerare. Mats har även levererat filmer och reportage både till TV 4 och SVT.

Showreel

Sydvästlänken - Elens nya motorväg

Denna film beskriver Sydvästlänken, en ny högspänningsledning med både växelström och likström som sträcker sig 44 mil från Hallsberg till Hurva i Skåne.

Bron över Svindersviken

3D-animation som visar hur bron som förbinder Kvarnholmen med Nacka dras på plats

Dermatrisse

Animerad instruktionsfilm om hur man använder en tandbleknings-produkt

Varbergstunneln

En film som beskriver Västkustbanans nya sträckning under Varberg.

Marieholmstunneln – sänkning av tunneldel

Den första av tre sänkningar av Marieholmstunneln, en ny tunnel under Göra Älv.

Körkort i sommar

Film till Facebook-kampanj för att få körkortselever ska boka prov i god tid.

Har du koll?

Film till Facebook-kampanj för att få körkortselever att förebereda sig inför proven.

Vägen till körkort

Animerad film som går igenom det man behöver veta inför körprov och kunskapsprov.

Mats - Sveriges nya forskningssatellit

Mats är en ny forskningssatellit som ska skickas upp 2019 för att studera atmosfären.

Arlanda-regionen – Navet i Skandinavien

Denna film handlar om gemensamma prioriteringar av nödvändiga satsningar för att enas om en ny långsiktig plan för regional infrastruktur.

Västsvenska Paketet

En film som beskriver de olika delarna i Västsvenska Paketet, en stor infrastruktur-satsning i Göteborgsområdet.

Västlänken – Så minskar vi störningarna

2D-animerad film som tar upp störningar och åtgärder vid byggandet av en ny tågtunnel under centrala Göteborg

Så bygger vi Citybanan

Helt 3D-animerad film som i detalj beskriver det komplicerade byggandet av Citybanans Station Odenplan.

Citybanan (Kortversion)

Kort, visuell film om Citybanan från start till invigning.

Filmen om Citybanan

Slutfilmen som sammanfattar nära 10 års byggtid och dokumentation av Citybanan.

Blixtljuset

Rekryteringsfilm till smedjan Blixtljuset

Kreametern

Tillväxtverket skulle hålla en presentation om en rapport angående kreativa yrkesroller och hur de förändrats i Sverige. Vi gjorde en kreativ animerad film om rapporten.

Digitalisering i Haninge Kommun

Ny avloppstunnel från Bromma

En film som beskriver byggandet av en ny avloppstunnel från Bromma till Henriksdal, där allt avloppsvatten från Stockholm ska renas i framtiden.

Yrkesfilmer

Ny membranteknik i Henriksdal

Getingmidjan - brobyte 2019

Film som beskriver arbetet med bytet av Getingmidjans södra bro under avstängningen sommaren 2019.

Getingmidjan - brobyte 2020

Film som beskriver arbetet med bytet av Getingmidjans norra bro under avstängningen sommaren 2020.

Barnfetma - Den viktiga leken

En av 4 filmer som producerades i samverkan med ett forskningsprojekt om barnobesitas i Region Västernorrland. Filmerna behandlar saker som tallriksmodellen, kosthållning och sötsaker, inköp, motion, skärmtid och hur man kan stötta varandra inom familjen.

JUICE/PEP

Film som beskriver hur rymdsonden JUICE med svenska instrument ombord ska färdas till Jupiter och mäta strålning och analysera de stora ismånarna.

Mats - Sveriges nya forskningssatellit

Grafikreel 2021