Google Merchant Center – Allt du behöver veta

I denna guide kommer vi att gå igenom en detaljerad översikt över Google Merchant Center
Innehållsförteckning

Google Merchant Center är en kraftfull plattform som låter företag och e-handlare ladda upp sin produktdata och synas i Google Shopping-resultat och annonser. I denna guide kommer vi att gå igenom en detaljerad översikt över Google Merchant Center, inklusive hur du kommer igång, hur du laddar upp produktdata, hanterar listor och optimerar din produktfeed för att få bättre synlighet och resultat.

Vad är Google Merchant Center?

Google Merchant Center är en plattform som möjliggör för onlineföretag att ladda upp sina produkter och synas i Googles sökresultat och Google Shopping. Plattformen fungerar som en produktkatalog där företag kan ladda upp information om sina produkter, inklusive bilder, priser, lagerstatus och annan relevant information. Genom att ladda upp denna information på Google Merchant Center, kan företagen sedan visa sina produkter på Google Shopping, Google Sök och andra Google-tjänster.

Hur fungerar Google Merchant Center?

Google Merchant Center fungerar genom att företag laddar upp information om sina produkter på plattformen. Företag kan ladda upp informationen manuellt eller använda en produktfeed för att överföra informationen till plattformen. När informationen är uppladdad, kan företaget sedan skapa annonser baserat på sina produkter som visas på Google Shopping, Google Sök och andra Google-tjänster

Varför ska företag använda Google Merchant Center?

Företag bör använda Google Merchant Center för att öka sin synlighet på sökresultatsidorna och därigenom förbättra sina chanser att öka försäljningen. Genom att visa sina produkter på Google Shopping och andra Google-tjänster, kan företag nå ut till en större publik och öka sin synlighet för personer som söker efter deras produkter. Dessutom ger Google Merchant Center företag möjlighet att lägga till ytterligare information om sina produkter, som till exempel produktrecensioner och produktbetyg

Fördelar med att använda Google Merchant Center

Ökad synlighet

Genom att visa sina produkter på Google Shopping och andra Google-tjänster, kan företag öka sin synlighet för personer som söker efter deras produkter. Detta kan hjälpa företaget att nå ut till en större publik och öka antalet potentiella kunder.

Förbättrad annonsering

Genom att använda Google Merchant Center kan företag skapa annonser baserat på sina produkter som visas på Google Shopping, Google Sök och andra Google-tjänster. Detta kan hjälpa företaget att nå ut till en större publik och öka antalet potentiella kunder.

Möjlighet att visa produktrecensioner och betyg

Google Merchant Center ger företag möjlighet att lägga till ytterligare information om sina produkter, som till exempel produktrecensioner och produktbetyg. Detta kan hjälpa kunderna att fatta beslut om att köpa produkten och förbättra företagets trovärdighet.

Möjlighet att spåra resultat

Genom att använda Google Merchant Center kan företag spåra resultatet av sina annonser och få insikter om vad som fungerar och vad som inte fungerar. Detta kan hjälpa företaget att optimera sina annonser och förbättra sin avkastning på investeringen.

Hur kommer jag igång med Google Merchant Center?

Att komma igång med Google Merchant Center är en relativt enkel process. Här är några steg att följa:

  • Skapa ett Google-konto: Om du inte redan har ett behöver du skapa ett Google-konto för att använda Google Merchant Center. Du kan använda ett befintligt Google-konto om du redan har ett.
  • Gå till Google Merchant Center: Gå till https://merchants.google.com/ och logga in med ditt Google-konto.
  • Skapa ett nytt Merchant Center-konto: Om du inte redan har ett Merchant Center-konto behöver du skapa ett nytt. Du kan följa de enkla stegen för att skapa ditt konto, inklusive att ange grundläggande företagsinformation.
  • Lägg till din företagsinformation: När du har skapat ditt Merchant Center-konto behöver du lägga till din företagsinformation, inklusive företagsnamn, adress och kontaktinformation. Detta hjälper Google att koppla din produktdata till ditt företag och säkerställa att dina produkter visas korrekt i Google Shopping-resultat och annonser.
  • Bekräfta ditt webbplatsägande: För att säkerställa att du är den rätta ägaren till din webbplats behöver du bekräfta ditt webbplatsägande i Google Merchant Center. Det finns flera metoder för att göra detta, inklusive att lägga till en unik tagg på din webbplats eller genom att ladda upp en fil till din webbplatsserver. Följ de specifika anvisningarna för att bekräfta ditt webbplatsägande i Google Merchant Center.
  • Ladda upp din första produktfeed: Nu är det dags att ladda upp din första produktfeed till Google Merchant Center. En produktfeed är en fil som innehåller information om dina produkter, såsom namn, beskrivning, bild, pris, frakt med mera. Du kan ladda upp din produktfeed i olika format, såsom XML, CSV eller Google Sheets. Följ de specifika riktlinjerna för att skapa och ladda upp din produktfeed enligt de format som stöds av Google Merchant Center.

Hur skapar jag min produktfeed för Google Merchant Center?

Att skapa ett produktflöde för dina produkter är ett måste för att börja marknadsföra dem med shoppingannonser. Det enklaste och vanligaste sättet brukar vara att använda sig av ett plugin som sköter hela processen mer eller mindre automatiskt. Nedan förklarar vi hur du kan göra detta:

Samla och förbered din produktinformation

Först och främst behöver du samla all relevant information om dina produkter. Det kan inkludera produktnamn, beskrivning, SKU, pris, tillgänglighet, bildlänkar, varumärke, kategori, och andra attribut som gör det möjligt för Google Merchant Center att skapa dina shoppingannonser. Du kan läsa mer här om vilka attribut som är obligatoriska att ha med i produktflödet.

Välj rätt format för export av ditt produktflöde

Nästa steg är att välja det format som du vill exportera din produktfeed i. De vanligaste formaten att använda är CSV, TSV, XML, JSON eller Google Sheets. Se till att du använder ett format som stöds i Google Merchant Center.

När datan är insamlad om produkternas olika attribut i rätt format och du har exporterat filen, så är det bara att ladda upp filen i Google Merchant Center.

Se till att filen inte är statisk, utan uppdateras i synk med att nya produkter kommer in, produkters lagerstatus uppdateras och liknande för att undvika problem. Ett vanligt exempel på ett sådant format där produktfeeden uppdateras är en XML-fil.

Se också till att schemalägga hämtningen av produktfeeden till en gång om dagen för att alla förändringar kring produkterna är up to date.

Hur man kan optimera för Google Merchant Center

För att få ut det mesta av Google Merchant Center, bör företag optimera sin produktinformation för att göra den så relevant som möjligt. Här är några tips för att optimera för Google Merchant Center:

Använd relevanta sökord

Företag bör använda relevanta sökord för att beskriva sina produkter. Detta kan hjälpa kunderna att hitta produkterna när de söker efter dem på Google.

Använd högkvalitativa bilder

Företag bör använda högkvalitativa bilder för att visa upp sina produkter. Detta kan hjälpa kunderna att få en bättre bild av produkterna och kan öka chanserna att de köper produkterna.

Använd korrekt produktinformation

Företag bör använda korrekt produktinformation för att förhindra missförstånd och felaktig information om produkterna. Detta kan hjälpa kunderna att fatta beslut om att köpa produkten och öka förtroendet för företaget.

Optimering av produktbeskrivningar

Företag bör optimera sina produktbeskrivningar för att göra dem så informativa som möjligt. Detta kan hjälpa kunderna att förstå vad produkterna är och vad de gör.

Uppdatera produktinformationen regelbundet

Företag bör uppdatera sin produktinformation regelbundet för att säkerställa att den är korrekt och uppdaterad. Detta kan hjälpa företaget att optimera sina annonser och förbättra sin avkastning på investeringen.

GVOMEDIA