.com eller .se, vad är egentligen bäst för SEO?

Att välja rätt toppdomän är en viktig del av att bygga en framgångsrik närvaro på webben. Men vad är bäst, .se eller .com?
Innehållsförteckning

Att välja rätt toppdomän är en viktig del av att bygga en framgångsrik närvaro på webben. Två vanliga typer av toppdomäner är ccTLDs (Country Code Top-Level Domains) och gTLDs (Generic Top-Level Domains). I denna artikel kommer vi att utforska skillnaderna mellan dem och hur valet mellan ccTLDs och gTLDs kan påverka din sökmotoroptimering.

Vad är ccTLDs och gTLDs?

ccTLDs (Country Code Top-Level Domains)

ccTLDs är toppdomäner som kort och gott är kopplade till specifika länder. De representerar ofta tvåbokstavskoder som är associerade med länder, till exempel “.se” för Sverige eller “.de” för Tyskland.

gTLDs (Generic Top-Level Domains)

Å andra sidan är gTLDs generiska toppdomäner som inte är kopplade till något specifikt land. Exempel på gTLDs inkluderar “.com”, “.org”, “.info”, och de nya tillskotten som “.app” och “.blog”.

Synlighet lokalt eller globalt

Fördelar med ccTLDs för lokal SEO

En av de främsta fördelarna med att välja en ccTLD för ditt domännamn är dess tydliga koppling till ett specifikt geografiskt område. Detta kan vara särskilt fördelaktigt om din webbplats främst riktar sig till en lokal publik. Sökmotorer tenderar att föredra lokala domäner när de levererar resultat för användare inom ett specifikt land.

Så exempelvis, driver du en verksamhet i Sverige och vill fokusera på den svenska marknaden, kan ett domännamn som avslutas med .se meddela sökmotorer att din webbplats är mer relevant för svenska användare.

gTLDs för global närvaro

gTLDs mer neutralt geografiska. De signalerar inte en specifik geografisk inriktning och kan vara fördelaktiga om din webbplats har en global målgrupp. En .com-domän kan vara mer universell och passande om du strävar efter en internationell närvaro.

Sökbarhet och allmänhet för ccTLDs kontra gTLDs

Sökbarhet med ccTLDs

Sökmotorer kan använda ccTLDs som en signal för att förstå var en webbplats är mest relevant. Om någon söker efter information relaterad till Sverige, kan en webbplats med .se-domän rankas högre. Detta kan öka chansen att synas för användare som söker efter lokalt relaterat innehåll. Därför rekommenderar vi alltid att använda .se om din målgrupp endast befinner sig i Sverige.

Allmänheten och gTLDs

gTLDs som .com har historiskt sett varit associerade med trovärdighet och allmän popularitet. Människor är ofta mer bekanta med dessa generiska toppdomäner, och en .com-domän brukar därmed vara ett vanligt val för många, även om de inte har tänk att synas utanför Sverige. 

Det viktiga valet av toppdomän för SEO

Geografisk inriktning och publik

Om din verksamhet har en tydlig geografisk inriktning och du främst riktar dig till en lokal publik, är vanligvis ccTLD det bästa valet. Å andra sidan, om du strävar efter global räckvidd, kan en mer neutral gTLD vara mer passande.

Flera ccTLDs eller en gTLD?

Båda alternativen fungerar bra. Vanligtvis kostar det något mer om du behöver köpa och hantera exempelvis 5-6 toppdomäner för att du vill synas i flera olika länder. Det är vanligtvis “bättre” att bygga sitt varumärke i flera olika länder med dess ccTLD men det brukar kräva mer arbete och kosta mer pengar. 

Hreflang-taggar

Vill du använda en gTLD är det viktigt att du strukturerar upp hemsidan på ett korrekt sätt och använder dig av hreflang-taggar. En kort beskrivning av hreflang-taggar är att de säger till sökmotorer att det finns innehåll för olika spårk eller geografiska positioner på webbsidan. Det säkerställer dessutom att webbsidan inte blir straffad för duplicate content. För att lägga till hreflang-taggar korrekt behöver de finnas på alla varianter av sidan.

Sammanfattning av ccTLDs eller gTLDs

Valet mellan ccTLDs och gTLDs för din webbplats är inte svart eller vitt. Det är viktigt att överväga din specifika situation, mål och målgrupp. En balanserad ansats kan innebära att utvärdera fördelarna och nackdelarna med både ccTLDs och gTLDs och anpassa ditt val efter dina behov. Sökoptimering är en dynamisk process, och med rätt strategi kan både ccTLDs och gTLDs vara effektiva för att förbättra din webbplats synlighet. Oavsett vilken toppdomän du väljer är det viktigt att skapa högkvalitativt och relevant innehåll för att maximera din potential och skapa en stark närvaro online. Har du funderingar så kontakta oss gärna så hjälper vi dig att göra ett bra val!

GVOMEDIA